CARA PALING SIMPLE RINGANKAN BLOG

Sebelum korang buat ape-ape,Check berat blog korang kat s i n i dulu supaya korang boleh lihat perbezaan berat blog sebelum korang ikut cara-cara kat bawah ni k.



1.Korang kene pastikan setiap main page/home blog korang tu paparkan satu post je.pastikan satu tajuk untuk satu page.Macam ni pegi dashboard > settings > formating > show at most > taip "1 post on the main page "


Tak percaya?berat blog azfa jadi ringan daripada  80.41 kb kepada 64.31 kb !


2.Letak widget yg penting je kat side bar tu mcm gambar korang,shoutbox,fb like button dan lagu blog.tak perlu kot bagitahu link blog yg korang suke,tajuk-tajuk post korang sebelum ni dan sbgnya.


3.Hadkan penggunaan gambar/image dalam setiap entry.

4.Hadkan panjang stiap entry.

5.Gambar/image yg korang masukkan dalam entry tak payah besar gedabak sangat.Itu hanya akan menaikkan jumlah bytes dalam blog korang.



5.Check berat blog korang balik kat s i n i

Tadaa...berat blog korang menurun tak?







DAH HABIS BACA?TAKNAK KOMEN KE?

3 ADMIRE HANTAR SURAT:

NZ Diaz said...

1 post per page menyusahkan orang. cuba bayangkan orang tu nak baca 3 post, dia kena load 3 kali. tapi kalau letak 3 post, dia load sekali je.

PURPLEVIOLET said...

@NZ Diaz : itu terpulang kepada individu tu.kalau nak letak banyak2 post per page,blog dia lambat loading la..nanti sume orang fed up nak bukak blog dia sebab lambat loading.

fiQ'Ra said...

Salam geng fiQ’Ra yang mas kasihi ◕‿◕
Kad blogger yang baru sudah siap..
Boleh ambil dekat sini eh ◕‿◕

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.295918933782448.70178.257419187632423&type=3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...