peperiksaan bahasa melayu kertas 1 dan 2




Apa yang korang tengok tu?kertas je kot *azfa tenga bajet sangat ni..hehe.,CUT THE CRAP!
hari ni azfa jawab exam bahasa melayu kertas 1 dan 2..maknenye,hari ni hari pertama azfa final exam..nasib baik td azfa menatap soalan2 yang senang je!mcm "a slice of pizza weyh" *bajet lagi..!ish..

Alhamdulillah...dengan mudah+kacang+senang azfa jawab sume soklan2 tu..paper 1,mcm biasalah soalan essay kan?section A guided writing..tak boleh lebih 250 patah perkatan..jadi senang lah kan..imaginasi itu penting buat azfa mase nak wat karangan /essay.tanpa imaginasi,siapalah karangan azfa tu..kui2..

section B plak,memang wajib buat karangan melebihi 350 patah perkataan..memang berasap lah otak nak fikirkan isi..tu blom cukup dengan huraian,contoh,peribahasa dan bla bla bla yang diperlukan dalam essay untuk mantapkan karangan azfa..at the end,azfa pergi bantai ke laut sampai 508 patah perkataan..orang selalu ckp,"lagi banyak yang kita tulis,lagi banyak lah kesalahan yang kita akan lakukan"..tp bagi azfa tu tak betol..kesalahan dan markah sesuatu karangan bukan bergantung pada panjang pendek karangan yang dibuat,tapi bergantung pada kemahiran kita dalam mengarang essay dengan betul,penggunaan kosakata,tatabahasa yang tepat,isi2 yang mantap,contoh dan huraian yang dapat menguatkan setiap "point" kita tu,dan diindahkan lagi bahasanya dengan peribahasa/simpulan bahasa/bidalan/kata-hikmah/mutiara kata..betul tak?

kalau bole,azfa nak struggle betol2 untuk dpatkan high mark tok BM...yelah,kertas senang,kenelah target tinggi2 melambung sket kan..takkan azfa nak mengharap pada kertas addmath untuk bagi azfa markah 95++  plak kan?

okelah...penat sudah menaip..kejap lagi nak study literature pulak sebab esok azfa exam english!hehe...
Da..

DAH HABIS BACA?TAKNAK KOMEN KE?

4 ADMIRE HANTAR SURAT:

shiema sufian said...

gudluck untuk next paper :D

cerita best said...

NICE BLOG....pakjoe nk bg tau nie pakjoe ada byk lg tip blog yg nk bg kt tuan blog jemput siggah ke laman blpg pakjoe jgn lpa tau sbb pakjoe dh follow

NUR AZFARAH said...

@shiema sufianthax a lot...jasamu dikenang..hehe

NUR AZFARAH said...

@cerita besttq for following ya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...